certifikát certifikát certifikát certifikát certifikát

Jídelníček

 

 

Vážení strávníci,

na základě používané metodiky „Doporučená pestrost jídelníčků“  začleňujeme do jídelníčku více zeleniny, luštěnin a potravin zdravé výživy.

 

Pokud máte jakékoliv otázky ohledně stravování, neváhejte kontaktovat vedoucí školní jídelny nebo odpovědi můžete nalézt v nové prezentaci:

ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ MŠ LETCŮ   

 

 

Jídelní lístek na týden 23.7. - 27.7.2018

 

 

Pondělí 23.7.2018
Chléb s bylinkovým máslem, paprika, jablko, mléko - obsahuje alergeny: 01a,01b,07
Polévka z letní zeleniny - obsahuje alergeny: 01a,07,09
Hrachová kaše, vařené vejce, sterilovaná okurka, ovocný nápoj - obsahuje alergeny: 01a,03,07,10
Bobík čokoládový, kukuřičný plátek, jablko, čaj aloe vera a ostružina (lipánek čokoládový) - obsahuje alergeny: 06,07

 

Úterý 24.7.2018
Pomazánka kapiová, chléb, jablko, čaj sladká švestka - obsahuje alergeny: 01a,01b,07
Polévka rajská s nočky - obsahuje alergeny: 01a,07,09
Sekaná, šťouchaný brambor, zeleninová obloha, ovocný nápoj  - obsahuje alergeny: 01a,03,07
Fit chléb, lučina, rajče, jablko, mléko (bobík čokoládový)- obsahuje alergeny: 01a,01b,07

 

Středa 25.7.2018
Plundra tvarohová, pomeranč, caro - obsahuje alergeny: 01a,03,07
Polévka pórková s krupicí - obsahuje alergeny: 01a,03,07,09
Špekové knedlíky se zelím, sirup lesní plody, kinder pingui - obsahuje alergeny: 01a,03,06,07,12
Pomazánka ze strouhaného sýra, chléb, okurka, jablko, mléko (pomeranč) - obsahuje alergeny: 01a,01b,07

 

Čtvrtek 26.7.2018
Pomazánka liptovská, chléb, rajče, jablko, mléko - obsahuje alergeny: 01a,01b,07,10
Vývar slepičí s nudlemi - obsahuje alergeny: 01a,03,07,09
Rybí filé, brambory, zeleninový salát, multivitamínový nápoj - obsahuje alergeny: 01a,04,07
Tmavá večka, žervé, ředkvička, čaj broskev a bacopa (jablko) - obsahuje alergeny: 01a,07

 

Pátek 27.7.2018
Chléb obložený sýrem a zeleninou, jablko, mléko - obsahuje alergeny: 01a,01b,07
Polévka z vaječné jíšky - obsahuje alergeny: 01a,03,09
Milánské špagety se sýrem, ledový čaj - obsahuje alergeny: 01a,07,09
Piškot čokoládový, jablko, mléko (ovesná svačinka) - obsahuje alergeny: 01a,03,06,07

 



 

 

 

Jídlo uvařily: Jana Jenderková - hl. kuchařka                                  Alena Taclíková - kuchařka

Jídelníček vypracovala: Lucie Bestová - vedoucí ŠJ


 


 




 



 

 



 


 

 

---------------------------------------------------------------------------------

Pokrmy jsou určeny k přímé spotřebě bez skladování.
Odpolední svačiny domů jsou uváděny v závorce na řádku svačina.
Změna jídelníčku vyhrazena.
Informace o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech jsou vyznačené v tištěném jídelním lístku na nástěnce nebo na webu MŠ. Změna alergenů vyhrazena. Možné stopové množství alergenů není v jídelním lístku uváděno.

Veškeré svačiny a přesnídávky konzumované strávníky mimo prostory mateřské školy Letců – tzn. svačiny na plavání a svačiny na výlet se třídou nebo svačiny domů, které jsou uváděny v závorce na řádku svačina, mohou být pouze v originálním balení nebo se jedná o ovoce.
 

 

Alergeny v potravinách

• EU – Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
• ČR – vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků

Předpisy stanovují požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Je požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí hlídat každý strávník sám.

Na jídelním lístku bude vyznačena přítomnost alergenu číslem označujícím alergen dle tohoto seznamu. Seznam alergenů bude uveden v dolní části jídelního lístku, popřípadě samostatně vedle něj.
Změna alergenů vyhrazena. Možné stopové množství alergenů není v jídelním lístku uváděno.

 

 




Podskupiny pro lepek a skořápkové plody:

Původní kód 01 - Lepek - další členění:
01a - Lepek pšenice
01b - Lepek žito
01c - Lepek ječmen
01d - Lepek oves

Původní kód 08 - Skořápkové plody - další členění:
08a - Mandle
08b - Lískové ořechy
08c - Vlašské ořechy
08d - Kešu ořechy
08e - Pekanové ořechy