certifikát certifikát certifikát certifikát certifikát

Jídelníček

 

 

Vážení strávníci,

na základě používané metodiky „Doporučená pestrost jídelníčků“  začleňujeme do jídelníčku více zeleniny, luštěnin a potravin zdravé výživy.

 

Pokud máte jakékoliv otázky ohledně stravování, neváhejte kontaktovat vedoucí školní jídelny nebo odpovědi můžete nalézt v nové prezentaci:

ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ MŠ LETCŮ   

 

 

Jídelní lístek na týden 18.2 - 22.2.2019 a 25.2. - 1.3.2019

 

 

Jídelníček 18.2. - 22.2.2019

 

Pondělí 18.2.2019
Skořicové cereálie s mlékem, jablko, čaj rakytník a třešeň - (A:01a,06,07)
Polévka zeleninová s noky z ovesných vloček - (A:01a,01d,03,07,09)
Cizrnová kaše, vařené vejce, sterilovaná okurka, ovocný nápoj jablkový - (A:01a,03,07,10)
Veka grahamová, máslo pomazánkové, okurka, jablko, mléko (jablko) - (A:01a,06,07)

 

Úterý 19.2.2019
Pěna sýrová, chléb, rajče, jablko, mléko - (A:01a,01b,07)
Polévka sicilská rybí - (A:01a,04,07,09)
Cikánská pečeně, rýže, nápoj rakýtek - (A:01a,10)
Chléb s lučinou, kedluben, mléko ochucené meruňkové (cereálie) - (A:01a,01b,07)

 

Středa 20.2.2019
Loupák, mandarinka, kakao - (A:01a,06,07)
Polévka luštěninová - (A:01a,07,09)
Celerový karbanátek s kuřecím masem, šťouchaný brambor, kečup, ledový čaj - (A:01a,03,07,09)
Chléb s plátkovým sýrem, okurka, jablko, mléko (jablko) - (A:01a,01b,07)

 

Čtvrtek 21.2.2019
Šlehané žervé, chléb, paprika, jablko, mléko - (A:01a,01b,07)
Kulajda - (A:01a,03,07,09)
Rizoto se sýrem, červená řepa, mošt - (A:07)
Chléb, flora, rajče, jablko, mléko (musli srdíčka) - (A:01a,03,07)

 

Pátek 22.2.2019
Pomazánka liptovská, chléb, okurka, jablko, mléko - (A:01a,01b,07)
Polévka z pečené zeleniny - (A:07,09)
Rajská omáčka, vařené maso, těstovina, sirup - (A:01a,07,09)
Křehký plátek s jogurtovou polevou, jablko, mléko (jablko) - (A:01a,07)

 

 

 

 

Jídelníček 25.2. - 1.3.2019

 

Pondělí 25.2.2019
Pomazánka ze šlehaného tvarohu, chléb, okurka, jablko, mléko - (A:01a,01b,07)
Polévka zeleninová - (A:01a,03,07,10)
Čočka na kyselo, vařené vejce, kyselá okurka, ovocný nápoj černý rybíz - (A:01a,03,07,10)
Kobliha s marmeládou, banán, mléko (banán) - (A:01,03,07)

 

Úterý 26.2.2019
Pomazánka drožďová se šunkou, chléb, rajče, jablko, čaj lipový - (A:01,01b,07,10)
Polévka ze zeleného hrášku - (A:01a,03,07,09)
Krůtí paprikáš, tarhoňa, nápoj tykvík - (A:01a,07)
Chléb, žervé, okurka, jablko, mléko (jablko) - (A:01a,01b,07)

 

Středa 27.2.2019
Pomazánka brokolicová, chléb, paprika, jablko, mléko (A:01a,01b,07)
Polévka gulášová - (A:01a,07,09)
Rybí filé s bylinkovou krustou, šťouchaný brambor, sirup růže - (A:01a,04,07,09)
Jogurt, křehký plátek bio kaštan, čaj sladká švestka (jogurt) - (A:07)

 

Čtvrtek 28.2.2019
Pěna pažitková, chléb, rajče, jablko, mléko (A:01a,01b,07)
Plavání: Ovesná svačinka brusinka, jablko - (A:01a,01d,06,07)
Polévka fazolová - (A:01a,07,09)
Maso na houbách, rýže, nápoj z džungle karambola - (A:01a,07)
Toastový chléb tmavý, máslo pomazánkové, kedluben, mléko (tyčinka run) - (A:01a,06,07)

 

Pátek 1.3.2019
Chléb s medovým máslem, jablko, mléko ochucené jahodové - (A:01a,01b,07(
Vývar hovězí - (A:01a,03,07,09)
Masová haše, vařený brambor, zeleninová obloha, ledový čaj - (A:01a,03,07)
Chlupatý chléb, okurka, jablko, mléko (jablko) - (A:01a,01b,07)


 

 


 

 






 



 

Jídlo uvařily: Jana Jenderková - hl. kuchařka                                  Alena Taclíková - kuchařka

Jídelníček vypracovala: Lucie Bestová - vedoucí ŠJ


 


 




 



 

 



 


 

 

---------------------------------------------------------------------------------

Pokrmy jsou určeny k přímé spotřebě bez skladování.
Odpolední svačiny domů jsou uváděny v závorce na řádku svačina.
Změna jídelníčku vyhrazena.
Informace o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech jsou vyznačené v tištěném jídelním lístku na nástěnce nebo na webu MŠ. Změna alergenů vyhrazena. Možné stopové množství alergenů není v jídelním lístku uváděno.

Veškeré svačiny a přesnídávky konzumované strávníky mimo prostory mateřské školy Letců – tzn. svačiny na plavání a svačiny na výlet se třídou nebo svačiny domů, které jsou uváděny v závorce na řádku svačina, mohou být pouze v originálním balení nebo se jedná o ovoce.
 

 

Alergeny v potravinách

• EU – Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
• ČR – vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků

Předpisy stanovují požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Je požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí hlídat každý strávník sám.

Na jídelním lístku bude vyznačena přítomnost alergenu číslem označujícím alergen dle tohoto seznamu. Seznam alergenů bude uveden v dolní části jídelního lístku, popřípadě samostatně vedle něj.
Změna alergenů vyhrazena. Možné stopové množství alergenů není v jídelním lístku uváděno.

 

 




Podskupiny pro lepek a skořápkové plody:

Původní kód 01 - Lepek - další členění:
01a - Lepek pšenice
01b - Lepek žito
01c - Lepek ječmen
01d - Lepek oves

Původní kód 08 - Skořápkové plody - další členění:
08a - Mandle
08b - Lískové ořechy
08c - Vlašské ořechy
08d - Kešu ořechy
08e - Pekanové ořechy