certifikát certifikát certifikát certifikát certifikát

Jídelníček

 

 

Vážení strávníci,

na základě používané metodiky „Doporučená pestrost jídelníčků“  začleňujeme do jídelníčku více zeleniny, luštěnin a potravin zdravé výživy.

 

Pokud máte jakékoliv otázky ohledně stravování, neváhejte kontaktovat vedoucí školní jídelny nebo odpovědi můžete nalézt v nové prezentaci:

ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ MŠ LETCŮ   

 

 

Jídelní lístek 28.9. - 2.10.2020 a 5.10. - 9.10.2020

 

 

Jídelníček 28.9. - 2.10.2020

 

Pondělí 28.9.2020
 

Státní svátek
MŠ uzavřena

 

Úterý 29.9.2020
Chléb s madetou, paprika, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,07)
Polévka z červené čočky - (A:01a,07,09)
Rýžový nákyp s meruňkami, jablko, ovocný nápoj mango/voda - (A:03,07)
Croissant sýrový, banán, mléko/čaj (banán) - (A:01a,07)

 

Středa 30.9.2020
Pomazánka tvarohová s kapií, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,07)
Polévka pohanková - (A:01a,07,09)
Čerstvý sumeček na rozmarýnu, brambor, zeleninová obloha, sirup bezový/voda - (A:04,07)
Chléb se žervé, mrkvička, mléko/čaj (kukuřičná trubička) - (A:01a,01b,07)

 

Čtvrtek 1.10.2020
Pomazánka z tuňáka, chléb, paprika, jablko, čaj broskev a mandarinka - (A: 01a,01b,04,07)
Plavání: Kaiserka, jablko - (A:01a)
Vývar drůbeží s ovesnými vločkami - (A:01a,01d,09)
Králík na smetaně, těstovina, mošt/voda - (A:01a,07)
Domácí koláč, jablko, mléko/čaj (rejfínci) - (A:01a,03,06,07)

 

Pátek 2.10.2020
Pomazánka liptovská, chléb fit, rajče, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,07)
Výlet: Loupák, jablko - (A:01a,03)
Polévka dýňová se smaženým hráškem - (A:01a,07)
Slovenské halušky se zelím, minerálka/voda - (A:01a,03,07,12)
Chléb, flora, okurka, jablko, mléko/čaj (jablko) - (A:01a,01b,07)

 

 

 

 

 

Jídelníček 5.10. - 9.10.2020

 

Pondělí 5.10.2020
Pomazánka česneková, chléb, okurka, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,07)
Polévka zeleninová s noky z ovesných vloček - (A:01a,01d,03,07,09)
Hrachová kaše, vařené vajíčko, kyselá okurka, sirup z mařinky/voda - (A:01a,03,07,10)
Chléb s máslem a plátkovým sýrem, rajče, banán, mléko/čaj (banán) - (A:01a,01b,07)

 

Úterý 6.10.2020
Pomazánka ze tří druhů sýra, chléb žitný, okurka, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,07)
Polévka rybí s fritátovými nudlemi - (A:01a,03,04,07,09)
Sekaná pečeně, vařený brambor, zeleninová obloha, ovocný nápoj kiwi/voda - (A:01a,03,07)
Chléb, máslo pomazánkové, ředkvičky, mléko/čaj (rychlý snack) - (A:01a,01b,07)

 

Středa 7.10.2020
Pomazánka cizrnová, chléb, paprika, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,07,10)
Polévka frankfurtská - (A:01a,07,09)
Masozeleninové rizoto se sýrem, ovocný nápoj černý rybíz/voda - (A:07)
Termix, rohlík, jablko, čaj meloun a jahoda (termix) - (A:01a,07)

 

Čtvrtek 8.10.2020
Pomazánka tvarohová s rajčaty, chléb, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,07)
Plavání: rohlík sypaný sýrem, jablko - (A:01a,07)
Polévka petrželová - (A:01a,03,07,09)
Francouzské brambory, červená řepa, ledový čaj/voda - (A:03,07)
Domácí koláč, jablko, mléko/čaj (sušenka rej) - (A:01a,03,07)

 

Pátek 9.10.2020
Pomazánka rybičková, chléb, rajče, jablko, čaj šípek a malina - (A:01a,01b,04,07)
Polévka rajská s kapáním - (A:01a,03,07,09)
Guláš segedínský, houskový knedlík, voda - (A:01a,03,07,12)
Chléb s lučinou, paprika, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,07)

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

Jídlo připravily:

Jana Jenderková - hl. kuchařka 
Alena Taclíková - kuchařka
Juliia Brostivska - pomocná kuchařka

 

Jídelníček vypracovala:
Lucie Bestová - vedoucí ŠJ



 


 




 



 

 



 


 

 

---------------------------------------------------------------------------------

Pokrmy jsou určeny k přímé spotřebě bez skladování.
Odpolední svačiny domů jsou uváděny v závorce na řádku svačina.
Změna jídelníčku vyhrazena.
Informace o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech jsou vyznačené v tištěném jídelním lístku na nástěnce nebo na webu MŠ. Změna alergenů vyhrazena. Možné stopové množství alergenů není v jídelním lístku uváděno.

Veškeré svačiny a přesnídávky konzumované strávníky mimo prostory mateřské školy Letců – tzn. svačiny na plavání a svačiny na výlet se třídou nebo svačiny domů, které jsou uváděny v závorce na řádku svačina, mohou být pouze v originálním balení nebo se jedná o ovoce.
 

 

Alergeny v potravinách

• EU – Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
• ČR – vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků

Předpisy stanovují požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Je požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí hlídat každý strávník sám.

Na jídelním lístku bude vyznačena přítomnost alergenu číslem označujícím alergen dle tohoto seznamu. Seznam alergenů bude uveden v dolní části jídelního lístku, popřípadě samostatně vedle něj.
Změna alergenů vyhrazena. Možné stopové množství alergenů není v jídelním lístku uváděno.

 

 




Podskupiny pro lepek a skořápkové plody:

Původní kód 01 - Lepek - další členění:
01a - Lepek pšenice
01b - Lepek žito
01c - Lepek ječmen
01d - Lepek oves

Původní kód 08 - Skořápkové plody - další členění:
08a - Mandle
08b - Lískové ořechy
08c - Vlašské ořechy
08d - Kešu ořechy
08e - Pekanové ořechy